Co jí na Vánoce v jiných zemí ?
17. prosinec 2015 v 15.19 | rubrika: DIY
Ahoj , dneska jsem si pro vás připravila článek ve kterém vám napíšu co jí v evropě (ne všechny státy) + recepty. Francie
Ve Francii se 24.12. sejde celá rodina u večře při níž se podává pokrm z ústřic, klobásek, vína a pečené šunky, několik salátů, ovoce a spoustu sladkostí. Hlavní chod je pečený krocan s kaštanovou nádivkou nebo kuřata se zeleninovým salátem, rajčaty a olivami. Na stole je i kaviár, škeble nebo žabí stehýnka. Symbolem slavnostní tabule je roláda, která vypadá jako polínko zalitá čokoládovou polevou - Buche de Noel.
Roláda Buche de Noel
Suroviny:
na plát:
85 g hladké mouky
85 g cukru krystal
85 g másla
175 g bílků
100 g žloutků
na krém:
225 ml mléka
75 g cukru krystal
35 g pudinkového prášku
250 g máslo
100 g čokolády
jedlé kaštany (kaštanové pyré)
bílý rum
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto na pláty. Bílky vyšleháme s polovinou cukru a opatrně spojíme s máslem, do kterého jsme předtím postupně zašlehali žloutky i zbývající cukr. Do vzniklé masy zlehka vmícháme prosátou mouku a hotové těsto naneseme v rovnoměrné vrstvě na pečící papír. Pečeme asi 10 minut na 200 stupňů do zlatova.
Mezitím si připravíme krém: do vroucího mléka s cukrem přidáme zálivku z pudinkového prášku a trochy mléka, provaříme a necháme vychladit. Do zchladlého základu zašleháme povolené máslo a rozpuštěnou čokoládu, a hotovým krémem potřeme upečené pláty. Přidáme na jemno nasekané jedlé kaštany, plátek pokropíme bílým rumem a stočíme do rolády, kterou uložíme do chladu. Ztuhlou roládu potřeme zbytkem krému, vidličkou napodobíme kůru stromu, a pokud z kousku druhé rolády uděláme zbytek větvičky a talíř ozdobíme chvojím, bude iluze polínka naprosto dokonalá.
![]() Itálie
Na slavnostní tabuli nesmí chybět pečené jehně nebo krocan a ovocné kompoty. Praví Římané prý zase raději kuře nebo úhoře. Také mají na stole plněné datle nebo fíky a panettone.
Panettone
Suroviny:
1 hrnek hrozinek
5 sušených meruněk (křížal)
2 lžíce kandované citrusové kůry
1/3 hrnku rumu
7-9g balíček sušených kvasnic, nebo 21-27g čerstvých
1 lžička cukru
1/4 hrnku vlažné vody
3 vejce
3 žloutky
3 lžíce krystalového cukru navíc
5 hrnků polohrubé mouky (650g)
1 1/2 lžičky soli
1 lžička nastrouhané citronové kůry z vosku zbaveného citronu
6 lžic (90g) másla
1 lžíce oleje
1 hrnek (250ml) vlažného mléka
1 vejce na glazůru, nebo 1 lžíci citronové šťávy + 1 lžíci vody + 3 lžíce pudrového cukru vše rozpuštěné na ohni v kastrolku.
pudrový cukr na pocukrování
Postup:
Smíchat hrozinky, na jemno nakrájené meruňky, posekanou citrusovou kůru a rum. Nechat stát po 30min.
Smíchat kvasnice, cukr a vlažnou vodu v malé misce. nechat stát asi 5 minut vzejít.
Lehce našlehat vejce a žloutky, přidat 3 lžíce cukru a našlehat, až se vše smísí.
Ve velké míse smíchat mouku se solí, přidat máslo pokojové teploty, olej a citronovou kůru. Zamíchat dovnitř vaječnou směs, vlažné mléko, kvasnice a ovoce i s rumem.
Vypracovat energicky a rychle po 5min. Tento step je velice důležitý. Když se začne, těsto je skoro tekuté, ale po skončení by mělo být pružné a oddělovat se ode stěn misy. Použijte manžela, dorůstajícího syna, nebo máte-li tak kuchyňského robota. Přikrýt mísu a nechat stát na teplém místě po 45min., nebo až se objem zdvojnásobí.
Vyjmout těsto na trochu pomoučený vál a lehce ho zpracovat. Rozříznout těsto v půli a každou ještě na vále vypracovat po 3-5min., až se těsto přestane lepit.
Položit těsto do dobře vymazaných dvouch forem, ktré mají mít rovné stěny (2l objemu), nebo do velkých, čistých plechovek (3l objemu). V plechovkávh se získá tradičního vysokého Panettone(Italové mají specielní formu). Těsto se však dá upéct i bez formy, pouze vytvarované v kouli, položené na vymaštěný plech. Přikrýt formy nechat stát po 20-30min., nebo až se zdvojnásobí v objemu.
Potřít povrch Panettone vejcem, nebo používáte-li rozpuštěného cukru, tak zatím ničím nepotírat. Ostrým nožem naříznout nahoře X 1cm hluboko. Vložit do předehřáté trouby na 200-210°C a péct po 15min. Snížit teplotu na 180-190°C a péct dalších 35min., nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vyjmutí čistá. Panettone má znět dutě, když se zaklepe na spodek. Je možné, že budete potřebovat přikrýt povrch těsta kouskem pečícího papíru, zdá-li se, že se nahoře příliš rychle barví.
Nechat vychladnout ve formě. Používáte-li glazůry, tak s ní 2× potřít ještě teplý povrch panattone. Nechat vychladnout a pocukrovat.
![]() Finsko
Ve Finsku je tradičním štědrovečerním jídlem ryba, ale taky obložené mísy se šunkou, domácím sýrem nebo slanečky. Po jídle se podává káva, perníčky a švestkový pudink.
Švestkový pudink
Pudink:
200g strouhanky
175g rostlinného oleje
175g cukru krupice
325g rozinek
225g sušených švestek
110g kandovaného pomeranče, nakrájeného na menší kousky
1 čajová lžíce mletého nového koření
1 čajová lžíce mleté skořice
špetka muškátového oříšku
špetka soli
40g hladké mouky
3 vejce
6cl rumu
Krém:
75g změklého másla
75g cukru moučka
4 lžíce whisky
Flambování:
3 lžíce whisky
Postup:
Smíchejte veškeré suché ingredience. Přidejte vejce a whisky. Nyní přimíchejte veškeré ovoce a olej. Směs vložte do misky vyložené potravinářskou folií. Směs lžící uhlaďte a zabalte. Nyní směs zabalte do utěrky a ve vodní lázní vařte asi 6 hodin. Připravte si krém tak, že metličkou smícháte všechny ingredience v hladký krém. Před podáváním pudink polijte whisky a zapalte. Podávejte s porcí připraveného krému. Pudink si můžete připravit dlouho dopředu. Vydrží i několik měsíců.
![]() Německo
Německé Vánoce se v mnohém podobají našim. Štědrovečerní večeře se skládá většinou z pečené husy , krůty nebo kachny. Oblíbeným pokrmem je i smažený kapr. Velice oblíbeným cukrovím jsou perníčky a placičky s různobarevnou polevou.
Rýnské perníčky
Suroviny:
650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
50 g másla
4 celá vejce
10 g jedlé sody
2 lžíce kakaa
2-3 lžičky tlučeného perníkového koření - skořice, hřebíček, anýz, nové koření
1 vejce na potření
Postup:
Uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den vyvalujeme 2-3 mm silné pláty, ze kterých pomocí formiček vykrajujeme různé tvary. Pečeme asi 10 minut při 180 °C dozlatova. Horké perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem - krásně se lesknou. Perníčky zdobíme bílkovou polevou.
![]() A to je pro dnešek všechno ahoj! :)
LUCY XOXO |
přečteno: 17x | přidat komentář
|